Translate

dijous, 16 de novembre del 2023

Les vitamines del grup B

Les vitamines

Les vitamines són unes substàncies que la gran majoria el cos no sap fabricar i que per tant ingereix a través de la dieta o dels complements.

Les vitamines es necessiten en petites quantitats i són indispensables pel bon funcionament de l'organisme i de les cèl·lules. Cada una té funcions específiques i molt importants per la salut.

Les vitamines es classifiquen en 2 grans grups segons si són solubles en aigua (hidrosolubles) o en greix (liposolubles).

Les vitamines hidrosolubles, són totes les del grup B i la vitamina C. Les vitamines liposolubles són la A, K, D i E i s'ha de fer atenció si es prenen complements ja que, en excés, poden arribar a ser tòxiques per a l'organisme. 

Les vitamines del grup B

Totes les vitamines del grup B són grans aliades quan hi ha cansament i falta d'energia. 

Vitamina B1 o tiamina

Fonamental pel bon funcionament del sistema nerviós, circulatori i aparell digesiu.  La podem trobar als cereals integrals, llegums, carn, llevats i ous.

Vitamina B2 o riboflavina

Una vitamina que participa en processos del metabolisme energètic, manteniment de pell, ungles, cabell, visió i regeneració de teixists. Els ous, les nous, la llet o les mongetes són alguns exemples d'aliments rics en vitamina B2.

B3 o niacina

Aquesta vitamina també participa en processos del metabolisme energètic i de degradació dels greixos i colesterol. El cos la pot fabricar a partir del triptòfan. La trobarem a la carn, els ous, les nous, l'arròs i els lleguns. 

B5 o àcid pantotènic

Important pel bon funcionament dels àcids grasoss, la glucosa i el sistema nerviós així com també de la pell i el fetge. Justament el fetge, els llevats, l'alfals i els espinacs seran una bona font d'aquesta vitamina.

B6 o piridoxina

La reina de les vitamines per la funció psicològica, l'estrès i l'ansietat. També participa al sistema immunològic i digestiu i la formació de glòbuls vermells entre altres. El pollastre, el peix, els llegums, l'alvocat o el platan son unes bones fonts de vitamina B6.

B7, B8, biotina o vitamina H

La biotina participa en processos de transformar els aliments en energia, millora l'estat del cabell i la pell. La trobarem al rovell de l'ou, hortalisses, fruits secs, llevats i fetge. 

B9 o àcid fòlic

L'àcid fòlic és molt conegut per a les embarassades, ja que és molt important per prevenir l'espina bífida i altres malformacions de columna. També és important per la formació dels glòbuls vermells, sistema nerviós i circulatori. La trobarem a les llegums, les verdures de fulla verda i els fruits secs.

B12 o cobalamina o cianocobalamina

Molt important per la formació glòbuls vermells, material genètic de les cèl·lules, creixement i regeneració de teixits. És una vitamina que només es troba als productes d'origen animal i és per això que els vegetarians moltes vegades necessiten una suplementació.

Complements alimentaris de vitamines del grup B

Al mercat trobem diferents complements alimentaris que contenen les vitamines del grup B i que seran grans aliats quan hi ha cansament i falta d'energia. Per això són complements que es recomana prendre al matí. 

A Q&diet et podrem assessorar i ensenyar-te productes com el llevat de cervesa, el germen de blat, el pol·len, el tempeh,  l'escaiola (alpiste en castellà) o la quinoa que ens aportaran aquestes vitamines.

T'esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada