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dijous, 8 d’agost del 2013

El alpiste

El alpiste (ESP)
L'escaiola (CAT)

La planta de alpiste, foto vista aquí.
El alpiste (Phalaris Canariensis) es una planta del género de las gramíneas que se cultiva principalmente en las Islas Canarias. La forma de la planta recuerda al trigo y puede llegar a medir un metro.

Desde hace muchos años, ha sido una planta muy utilizada para dar de comer a los pájaros. De hecho, en inglés se llama "birdseed" es decir, semilla para pájaros.

No obstante, desde hace un tiempo se han investigado sus propiedades y su consumo como alimento. 

Las semillas de alpiste son ricas en almidón (carbohidratos), lípidos (grasas), fibra, minerales (principalmente zinc) y vitaminas del grupo B.

Propiedades:

-  Hipocolesterolemiante: Ayuda a bajar los niveles de colesterol.  

- Prevención de enfermedades cardiovasculares: como por ejemplo la arteriosclerosis.

- Diurético: ayuda a eliminar líquidos con lo que resulta útil en casos de infecciones urinarias, hipertensión, gota, edemas o retención de líquidos en general.

- Antiinflamatorio: especialmente de riñón y páncreas por lo que puede ser de utilidad a los diabéticos.

Uso:

Actualmente se comercializan básicamente las semillas y la bebida.

Semillas, disponibles aquí.

Bebida, disponible aquí

La bebida se usa como sustitutivo o complemento a la leche de vaca u otras bebidas vegetales. Se puede tomar en el desayuno o en la merienda y también sirve como alimento para otras preparaciones, como postres o batidos.

Con las semillas podemos hacer infusiones, consumirlas tal cual o preparar platos como sopas o bebidas.


L'escaiola (CAT)

La planta d'escaiola, foto vista aquí.
L'escaiola o alpiste en castellà (Phalaris canariensis) és una planta del gènere de les gramínies que es conrea principalment a les Illes Canàries. La forma de la planta recorda al blat i pot arribar a mesurar un metre.

Des de fa molts anys, ha estat una planta molt utilitzada per donar de menjar als ocells. De fet, en anglès es diu "birdseed" és a dir, llavors per a ocells.

Tanmateix, des de fa un temps s'han investigat les propietats i el seu consum com a aliment.

Les llavors d'escaiola són riques en midó (carbohidrats), lípids (greixos), fibra, minerals (principalment zinc) i vitamines del grup B.

Propietats:

- Hipocolesterolemiant: Ajuda a baixar els nivells de colesterol.

- Prevenció de malalties cardiovasculars: com per exemple l'arteriosclerosi.

- Diürètica: ajuda a eliminar líquids amb el que resulta útil en casos d'infeccions urinàries, hipertensió, gota, edemes o retenció de líquids en general.

- Antiinflamatòria: especialment de ronyó i pàncrees pel que pot ser d'utilitat per a diabètics.

Ús:

Actualment es comercialitzen bàsicament les llavors i la beguda.


Llavors, disponibles aquí

Beguda, disponible aquí
La beguda s'usa com a substitutiu o complement a la llet de vaca o altres begudes vegetals. Es pot prendre per esmorzar o el berenar i també serveix com a aliment per a altres preparacions, com postres o batuts.



Amb les llavors podem fer infusions, consumir tal qual o preparar plats com sopes o begudes.


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