Translate

dijous, 22 d’agost del 2013

La vitamina C

La vitamina C (ESP)
La vitamina C (CAT)

Las vitaminas son compuestos químicos necesarios para el crecimiento, la salud, el metabolismo normal y el bienestar físico y mental. 
Se dividen básicamente en dos grupos: vitaminas liposolubles (solubles en grasa) y vitaminas hidrosolubles (solubles en agua). 

La vitamina C es una vitamina hidrosoluble por lo que el organismo usa la cantidad que necesita y el exceso es eliminado por orina. Pero muy a nuestro pesar, esto pasa pocas veces porque la población en general consume poco alimento crudo y las necesidades diarias de esta vitamina cada vez son más altas debido al ambiente y a los malos hábitos, como el tabaco. 

Es una vitamina termosensible y fotosensible, por lo que se halla en alimentos crudos (en ensaladas o fruta) y bien conservados. Un buen ejemplo de vitaminas termosensibles lo podemos ver al partir una manzana por la mitad y dejarla a temperatura ambiente, en 10-20 minutos se pardea, porque las vitaminas se oxidan.

Funciones principales:

- Potente antioxidante que previene el envejecimiento y la oxidación celular y la presencia de radicales libres.
- Previene el escorbuto.
- Aumenta la absorción de hierro presente en los vegetales por lo que ayuda a prevenir la anemia.
- Aumenta la absorción de calcio en el organismo.
- Favorece la salud de capilares, encías y dientes.
- Contribuye a la producción de hemoglobina y glóbulos rojos en la médula ósea.
- Ayuda a prevenir y/o reducir los síntomas del resfriado común.

Algunos alimentos ricos en vitamina C:

- Limón                    
Algunas frutas ricas en vitamina C, foto vista aquí
- Kiwi
- Mango
- Naranja
- Papaya
- Fresa
- Uvas
- Brócoli
- Coles
- Espinacas
- Pimiento verde y rojo
- Tomates
- Patatas
- Perejil

Y vosotros, ¿Creéis que consumís suficiente vitamina C?

Les vitamines (CAT)

Les vitamines són compostos químics necessaris per al creixement, la salut, el metabolisme normal i el benestar físic i mental. Es divideixen bàsicament en dos grups: vitamines liposolubles (solubles en greix) i vitamines hidrosolubles (solubles en aigua).

La vitamina C és una vitamina hidrosoluble pel que l'organisme fa servir la quantitat que necessita i l'excés és eliminat per orina. Però malhauradament, això passa poques vegades perquè la població en general consumeix poc aliment cru i les necessitats diàries d'aquesta vitamina cada vegada són més altes a causa de l'ambient i als mals hàbits, com el tabac.

És una vitamina termosensible i fotosensible, pel que es troba en aliments crus (en amanides o fruita) i ben conservats. Un bon exemple de vitamines termosensibles el podem veure a partir una poma per la meitat i deixar-la a temperatura ambient, en 10-20 minuts es pardea, perquè les vitamines s'oxiden.

Funcions principals:

- Potent antioxidant que prevé l'envelliment i la oxidació cel·lular i la presència de radicals lliures.
- Prevé l'escorbut.
- Augmenta l'absorció de ferro present als vegetals pel que ajuda a prevenir l'anèmia.
- Augmenta l'absorció de calci a l'organisme.
- Afavoreix la salut de capil·lars, genives i dents.
- Contribueix a la producció d'hemoglobina i glòbuls vermells a la medul·la òssia.
- Ajuda a prevenir i/o reduir els símptomes del refredat comú.

Alguns aliments rics en vitamina C:

- Llimona
Algunes fruites riques en vitamina C, foto vista aquí
- Kiwi
- Mango
- Taronja
- Papaia
- Maduixa
- Raïm
- Bròquil
- Cols
- Espinacs
- Pebrot verd i vermell
- Tomàquets
- Patates
- Julivert

I vosaltres, creieu que consumiu prouta vitamina C?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada