Translate

dilluns, 18 de gener del 2021

Plantes, minerals i vitamines per al sistema immunològic

 El sistema immunològic

Podem trobar moltes definicions sobre què és el sistema immunològic, però d'una manera senzilla, tal i com expliquen a MedlinePlus (web de la biblioteca nacional de medicina dels EEUU), el sistema immunològic és una complexa xarxa de cèl·lules, teixits i òrgans que ajuden al cos a combatre infeccions i altres malalties.

Aquest sistema de defensa està composat principalment per la pell, les mucoses, els leucòcits (glòbuls blancs) i els òrgans i teixits del sistema limfàtic.

Per a que el sistema immunològic funcioni millor, sabem que és beneficiós prendre algunes plantes, vitamines i minerals. De fet al mercat cada vegada existexen més complements dietètics que barregen diferents components. Però com saber si un complement porta una bona combinació? En el post d'avui expliquem plantes, minerals i vitamines per al sistema immunitari que es poden prendre juntes o separades i així augmentar les nostres defenses.

Plantes per al sistema immunològic

L'ús de plantes per ajudar a pujar les defenses és molt antic. Algunes de les més conegudes són:

Equinacea: planta amb una flor semblant a la margarita però de color rosa. S'utilitza principalment la seva arrel.

Astragalus: planta medicinal xinesa, la seva flor es petita i lila. També se n'utilitza principalment la seva arrel.

Ungla de gat: planta originaria de Perú que pot arribar a crèixer més de 10 metres d'alçada. Es fa servir l'escorça i les branques.

Moringa: arbre de la Índia considerat un superaliment. S'utilitzen principalment les fulles.

Minerals per al sistema immunològic

Els minerals són nutrients que l'organisme necessita en petites quantitats que tenen funcions reguladores. Formen part dels ossos, dents i de la composició dels líquids corporals entre altres. Els que més ajuden a les nostres defenses són:

Zinc: participa a la divisió i creixement cel·lular a més de ser un missatger entre cèl·lules i formar part estructural moltes proteïnes.

Seleni: té una gran capacitat antioxidant i estimula la formació de linfòcits T.

Coure: afavoreix i estimula reaccions antimicrobianes. Ajuda a la producció d'anticossos.

Ferro: entre moltes de les seves funcions, ajuda a madurar les cèl·lules immunitàries.

Vitamines per al sistema immunològic

Les vitamines també són nutrients que l'organisme necessita en petites quantitats i que són fonamentals per al bon funcionament cel·lular així com també pel bon creixement i desenvolupament.

Vitamina C: un gran antioxidant que reforça el sistema immunològic, estimula el bon funcionament de la flora bacteriana i participa en la formació del col·lagen.

Vitamina D: és l'encarregada d'activar els linfòcits T. També té un paper fonamental per la salut òssia.

Vitamina A: una vitamina molt important per la vista i la pell que també ajuda a formar els glòbuls blancs.

Vitamina E: un altre gran antioxidant que forma part de les parets cel·lulars i també millora les funcions dels linfòcis T.

Altres complements per al sistema immunològic

Les plantes, els minerals i les vitamines no són els únics aliats que podem trobar per al nostre sistema immunitari. També és interessant parlar dels greixos cardiosaludables com els omega 3, els bolets (reishi, shiitake...), els probiòtics, la gelea reial o el pròpolis entre altres.

I tu, ja cuides el teu sistema immunològic?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada