La vitamina D
Principalment, dins del món de la vitamina D es coneix la vitamina D2 o ergocalciferol i la vitamina D3o coleocalciferol. La primera es troba en aliments d'origen vegetal mentre que la segona es troba als aliments d'origen animal i és la que les persones podem sintetitzar a través de la pell.
La vitamina D una vitamina liposoluble (és a dir, que es dissol en greix) imprescindible pel bon desenvolupament dels ossos i les dents ja que ajuda absorbir i fixar el calci a l'esquelet. Aquesta vitamina també és una de les vitamines recomanades per al sistema immunològic ja que ajuda a activar els linfòcits T i també juga un paper important per al bon funcionament dels músculs i del sistema nerviós.
La vitamina D és una vitamina imprescindible, però al ser una vitamina liposoluble hem de vigilar amb les quantitats que prenem ja que és una vitamina que en excés es pot acumular al cos i arribar a ser perjudicial. Als països nòrdiscs és freqüent veure carències en vitamina D per la falta d'exposició solar.
Aliments rics en vitamina D
En condicions òptimes, l'aport de vitamina D està assegurat amb la ingesta alimentària i per la producció que és capaç de fer el nostre organisme mitjançant el sol.
Els aliments més rics en vitamina D són:
- Peix blau com el salmó, la tonyina o la sardina
- Marisc
- Fetge d'alguns animals
- Ous (rovell)
- Formatge
- Xampinyons i bolets
- Aliments enriquits en vitamina D, com la llet, les begudes vegetals o els cereals d'esmorzar
Suplements de vitamina D
Un dels complements dietètics més rics en vitamina D és l'oli de fetge de bacallà, que es sol trobar al mercat en forma de perles. També podem trobar comprimits de vitamina D3 i també altres suplements que contenten vitamina D3 i altres vitamines (com la K2) o ingredients que ajuden a que la vitamina D3 funcioni millor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada