Translate

dimecres, 17 de febrer del 2021

Aliments rics en vitamina D i suplementació

 La vitamina D

Principalment, dins del món de la vitamina D es coneix la vitamina D2 o ergocalciferol i la vitamina D3
o coleocalciferol. La primera es troba en aliments d'origen vegetal mentre que la segona es troba als aliments d'origen animal i és la que les persones podem sintetitzar a través de la pell.

La vitamina D una vitamina liposoluble (és a dir, que es dissol en greix) imprescindible pel bon desenvolupament dels ossos i les dents ja que ajuda absorbir i fixar el calci a l'esquelet. Aquesta vitamina també és una de les vitamines recomanades per al sistema immunològic ja que ajuda a activar els linfòcits T i també juga un paper important per al bon funcionament dels músculs i del sistema nerviós.

La vitamina D és una vitamina imprescindible, però al ser una vitamina liposoluble hem de vigilar amb les quantitats que prenem ja que és una vitamina que en excés es pot acumular al cos i arribar a ser perjudicial. Als països nòrdiscs és freqüent veure carències en vitamina D per la falta d'exposició solar.

Aliments rics en vitamina D

En condicions òptimes, l'aport de vitamina D està assegurat amb la ingesta alimentària i per la producció que és capaç de fer el nostre organisme mitjançant el sol. 

Els aliments més rics en vitamina D són:

  • Peix blau com el salmó, la tonyina o la sardina
  • Marisc
  • Fetge d'alguns animals
  • Ous (rovell)
  • Formatge
  • Xampinyons i bolets
  • Aliments enriquits en vitamina D, com la llet, les begudes vegetals o els cereals d'esmorzar

Suplements de vitamina D

Un dels complements dietètics més rics en vitamina D és l'oli de fetge de bacallà, que es sol trobar al mercat en forma de perles. També podem trobar comprimits de vitamina D3 i també altres suplements que contenten vitamina D3 i altres vitamines (com la K2) o ingredients que ajuden a que la vitamina D3 funcioni millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada