Translate

dilluns, 16 d’abril del 2012

Les llavors de Chia




La Chia (Sàlvia Hispànica ) és una planta originària del sud-est de Mèxic i el nord-oest d’Amèrica Central (Guatemala i Bolívia principalment). Floreix a l’estiu i les seves flors, que surten en forma de ramells terminals són d’un color blau lila, tot i que també n’hi ha de blanques.  Les flors formen el fruit de la planta, és a dir, les llavors de chia.

 Les llavors de chia són ovalades, de color marró fosc i contenen entre un 32-39% d’olis en la seva composició, dels quals entre un 60-63% són àcids grassos omega 3. Aquests àcids grassos, entre altres funcions, ens ajuden a mantenir processos fonamentals per a la prevenció i tractament de malalties cardiovasculars, neurodegeneratives i ens ajuden a combatre processos inflamatoris. A més a més, les llavors de chia contenen antioxidants, fibra, proteïnes, vitamines del grup B i minerals, com ferro o calci. Addicionalment no contenen gluten i per tant són aptes per a celíacs.

Aquestes llavors són considerades un suplement dietètic per la FDA (Food and Drug Administration) i compleixen la reglamentació adient per ser considerades un aliment saludable segons els criteris d’aquesta reconeguda entitat americana.

Llavors de Chia, foto extreta d'aquesta web
Principals propietats:

  •  Alt contingut en àcids grassos omega 3: el percentatge més alt que podem trobar a un aliment de manera natural fins a la data i això fa que ajudin a controlar els nivells de colesterol i triglicèrids. Nombrosos estudis relacionen els àcids grassos omega 3 amb una bona salut cardiovasculars.
  • Propietats antioxidants: els antioxidants continguts, bàsicament flavonoids, prevenen l’envelliment cel·lular, els processos inflamatoris i vírics entre d’altres. A més, els antioxidants ajuden a conservar l’oli o la farina que es pot obtenir a partir de les llavors, prevenint així l’aparició d’olors i sabors rancis.
  • Font de fibra:  contenen uns 25-30g de fibra per cada 100g de llavors.  Quan prenem les llavors amb una quantitat abundant d’aigua, fem que aquestes augmentin de volum i ens donin sensació de plenitud. Addicionalment la fibra ajuda a facilitar el trànsit intestinal i a regular els nivells de colesterol.
  • Font de proteïnes i aminoàcids: el seu contingut en proteïnes és més elevat que cereals com el blat , la civada o el blat de moro, per tant, es recomanen en dietes vegetarianes per ajudar a tenir una alimentació rica, variada i equilibrada.
  • No contenen gluten: són aptes per a celíacs.

Recomanacions de consum:

La quantitat habitual és d’una a cinc cullerades de postres al dia (5 a 25g). Sempre que es pren un aliment ric en fibra cal beure aigua per aconseguir hidratar-la correctament.
Les llavors de chia es poden menjar senceres, tot i que és important mastegar-les bé ja que s’aprofiten millor tots els seus nutrients, o bé triturades. Donat que tenen un gust molt suau i son inodores, es poden afegir a sucs, làctics, sopes, verdures i altres plats. També es poden utilitzar senceres al fer pa o bé usar la farina de chia per fer pa o altres productes de forn.
Una altra forma de consumir-les és posant de 2 a 4 cullerades de postres en un got ple d’aigua i deixar-les en remull de 15 a 30 minuts. Es formarà una gelatina  que es pot incorporar a qualsevol tipus de plat, ja sigui dolç o salat.
Cal insistir en la extrema importància de beure aigua per aconseguir facilitar el trànsit intestinal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada