Què és el psyllium?
El psyllium s'extreu d'unes llavors de la planta Plantago ovata i se solen vendre triturades. En la sevacomposició natural, no tenen gluten. Aquesta planta també es coneix amb el nom de zaragatona, tot i que la seva composició no és ben bé la mateixa ja que les llavors de zaragatona provenen de la planta Plantago psyllium són més fosques i se solen vendre senceres (sense triturar).
Propietats del psyllium
Les llavors de psyllium són molt riques en fibra soluble, que a l'organisme capta l'aigua i durant la digesitó es va convertint en una substància gelatinosa. Això fa que la femta sigui més tova i sigui més fàcil d'evacuar i per tant, sigui molt recomanada pel restrenyiment. Aquest fet també farà que la digestió sigui més lenta i ens sentim saciats més estona i a més a més, serà beneficiós pels nivells de colesterol i sucre.
Justament aquesta propietat de captar aigua i augmentar la viscositat, fa que a més de ser un bon aport de fibra per la dieta, pugui ser un ingredient interessant per a substituir el gluten ja que, per exemple, fa que la massa no s'esmicoli tant fàcilment i sigui més esponjosa.
A més a més, al ser una fibra soluble, té un efecte prebiòtic, és a dir, que serveix d'aliment pels bacteris del nostre intestí i d'aquesta manera contribueix a una bona flora intestinal.
Receptes amb psyllium
El psyllium es pot consumir directament, dissolt en aigua, sucs, batuts, iogurts... I també es pot fer servir per fer receptes. Aquí en compartim unes quantes.
Pa sense gluten amb nabius i nous
Pizza a la paella amb farina de pèsols i psyllium
Pa de pessic de blat sarraí i melmelada d'albercoc
Pudding de llavors de xia i psyllium
T'animes a provar-ne alguna?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada