Els àcids grassos
Els àcids grassos són greixos i és divideixen bàsicament en dos grups: saturats i insaturats.
Els àcids grassos saturats no tenen dobles enllaços entre les cadenes de carboni que els formen. Això fa que siguin un tipus de greixos molt estables i que solen ser sòlids o semi-solids a temperatura ambient, com la mantega.
Els àcids grassos insaturats es divideixen en 2 subgrups, els monoinsaturats i els poliinsaturats. Els primers, tenen un doble enllaç mentre que els segons, en tenen dues o més. L'àcid gras monoinsaturat més conegut que hi ha és l'àcid oleic o Omega 9, molt present a molts aliments tant d'origen animal com vegetal.
Per altra banda, els àcids grassos poliinsaturats són essencials, és a dir, que el cos no és capaç de fabricar-los i els ha d'ingerir a través d'aliments o de complements. En aquest subgrup els més coneguts són els àcids grassos Omega 3 i els àcids grassos Omega 6.
Els àcids grassos Omega 3
Recapitulant una mica tot el que acabem d'explicar: els àcids grassos Omega 3 són un tipus d'àcids grassos insaturats, concretament poliinsaturats.
Són, juntament amb els àcids grassos Omega 6, àcids grassos essencials és a dir, que els cos pot fabricar. L'Omega 3 també s'anomena àcid linolènic mentre que l'Omega 6 també s'anomena àcid linoleic. L'Omega 3 i l'Omega 6 han d'estar en equilibri, però això ja és un altre tema.
Els aliments més rics en Omega 3 són les llavors (lli, chía, nous, cànem germen de blat), el peix (especialment el peix blau) o el marisc, l'alvocat, i els olis vegetals entre altres.
Propietats dels àcids grassos Omega 3
Els omega 3 participen en molts processos a l'organisme, des de la formació de les membranes cel·lulars, les neurones o la fabricació d'hormones. Per aquests i altres motius se'ls relaciona amb una millor salut cardiovascular (disminuint les plaques que bloquegen les artèries) ajudant a reduir el colesterol i els triglicèrids.
També participen en la salut visual i cerebral. A més a més també tenen propietats antiinflamatòries.
Complements alimentaris d'Omega 3
Podem trobar molts complements d'Omega 3 ja sigui sol o amb altres àcids grassos. Serà important mirar-ne la seva procedència i intentar triar sempre aquells que vinguin de peix petit (com ara l'anxova) i a poder ser, salvatge i si el fabricant estableix control de metalls pesats, molt millor.
I tu, prens Omega 3?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada