Translate

dijous, 21 de febrer del 2013

Els olis essencials

Els olis essencials s'obtenen a partir dels fruits, arrels, flors, llavors i altres parts de les plantes. Són molt rics en unes substàncies químiques naturals que li dónen propietats específiques a la planta: aroma, defenses contra insectes, contra les condicions ambientals i les malalties. Per tant, els olis essencials són indispensables pel bon creixement de la planta i la seva aclimatació.

Com s'obtenen?

La manera més antiga i coneguda d'obtenir olis essencials és la destil·lació per corrent de vapor, però n'hi ha d'altres com ara la hidrodestil·lació o l'extracció per premsat.

Com s'utilitzen?

Hi ha diferents maneres d'utilitzar-los, algunes d'elles són:

- Banys aromàtics: s'omple la banyera uns dos teços amb aigua a la temperatura desitjada. En un vol, que conté un grapat de sal marina, s'hi afegeixen de 15 a 20 gotes d'oli essencial.

     
Exemple de difusor, disponible a Q&diet.
- Inhalacions i bafs: en un recipient tipus palangana o cassola amb aigua bullint, s'afegeixen unes 10 gotes d'oli essencial. Ens tapem el cap amb una tovallola i anem respirant profundament pel nas de 5 a 10 minuts.

Ambientador: mitjançant els difusors, els olis essencials poden servir per ambientar una sala, tant de casa com del lloc de treball. Donat que cada oli té unes propietats diferents, podem mesclar-los i aconseguir un ambient més relaxant, per exemple.

- Consum d'olis essencials: els olis essencials purs tenen un gust fort degut a la seva alta concentració. És per això que es recomana sempre prendre'ls diluïts. Es poden diluir en aigua o alguna altra beguda, com ara suc, infusions, tes o llet. Una manera habitual és dissoltre una cullerada de mel en mitja tassa d'aigua calenta i afegir 3-4 gotes d'oli essencial.

- Massatges: per utilitzar els olis essencials per a massatges, s'ha de fer servir un oli de suport, com ara oli de germen de blat. Per cada cullerada sopera d'oli de germen de blat posarem 5 gotes d'oli essencial.

Per a què serveixen?

Els olis essencials tenen aplicacions molt diverses. Les teràpies amb olis essencials es coneixen amb el nom d'aromaterapia. Les propietats més conegudes i alguns dels olis que les tenen són:

- Antisèptics i antibacterians: alfàbrega, eucaliptus, llimona, menta, orenga, romaní, sàlvia, farigola, ylang-ylang, arbre del te.

- Analgèsics: alfàbrega, comí, eucaliptus, gerani, llimona, camamilla, menta, sàlvia, farigola.

- Estimulants i tònics: all, comí, gerani, gessamí, camamilla, taronja amarga, orenga, patxulí, romaní, rosa.

Més informació?

Us recomanem dos llibre molt interessants i pràctics sobre olis essencials: Guia pràctica de aromaterapia i el aceite del árbol del te. I com sempre, ens podeu consultar a nosaltres fent-nos una visita a Q&diet, a través de les xarxes socials o bé escrivint-nos a: nutricionista@e-qdiet.com.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada