Translate

divendres, 3 de febrer del 2012

Dissabte 4 de febrer, dia mundial contra el CÀNCER


Avui estrenem la última de les 4 seccions que tindrà aquest blog, que hem anomenat " El món de l'alimentació". En ella volem recollir temes d'actualitat relacionats amb el món de l'alimentació.

El post d'avui és molt especial, ja que va dedicat a tothom, a totes aquelles persones que estan lluitant contra el càncer, sigui en primera persona o per familiars/amics afectats, o a totes aquelles persones que hem perdut a familiars/amics malalts de càncer.

Aquest any, el lema del dia mundial contra el càncer és "junts és possible" i Q&diet vol posar el seu petit granet de sorra amb aquest post.

La OMS (Organització Mundial de la Salut) estima que aproximadament un 30% de les defuncions per càncer són degudes a cinc factors de risc conductuals i dietètics: índex de massa corporal elevat, ingesta reduïda de fruites i verdures, falta d'activitat física, consum de tabac i consum d'alcohol.

Des de Q&diet volem insistir en que la millor eina és la prevenció, així que en aquest post intentarem deixar uns consells fàcils per seguir una dieta saludable que ens ajudi a prevenir el càncer: 

- Dieta variada i rica en fruita, verdura, llegums i fècules: a no oblidar consumir verdures tant cuinades (vapor, forn, plantxa) com crues per l'aport en vitamines i minerals que ens aporten. Les vitamines i minerals tenen moltes propietats antioxidants que ajuden al bon funcionament de les cèl·lules i a prevenir l'envelliment. A més a més els vegetals conenten fitoquímics, unes substàncies naturals presents a les plantes que impedeixen l'activació d'oncògens responsables del càncer.

- Evitar el sobrepès i obesitat: s'ha demostrat una relació entre el sobrepès/obesitat i certs tipus de càncer com el de coll d'úter, càncer de mama en dones post-menopàusiques i ronyó. Animem a consultar a un dietista per ajudar a perdre pes de la manera més saludable possible.

- Promoure l'activitat física: l'activitat física ens ajuda a sentir-nos en forma, a prevenir el sobrepès així com també a "desconnectar" de la rutina. Existeix l'evidència de que una activitat física moderada constant, pot contribuir el càncer de còlon.

- Augmentar el consum de fibra: la fibra ens ajuda a tenir un bon trànsit intestinal i a tenir una bona salut als budells. Es recomana consumir aliments integrals de manera habitual, que a més a més, ens aportaran més sensació de plenitud i són rics en vitamines i minerals. El consum de fibra ajuda a prevenir el càncer de còlon.

- Bon aport de líquid durant el dia: la ingesta de líquid és important a tots nivells, tant pel bon funcionament del ronyó i la bufeta com pel bon estat de la pell i les mucoses.

- Consumir làctics de manera habitual: els làctics ens ajuden a mantenir el bon estat del nostre esquelet. Es recomana prendre làctics baixos en greix. A més a més, els iogurts ens aporten bactèries, necessàries pel bon funcionament de la flora intestinal.

- Evitar el consum excessiu d'alcohol: s'ha relacionat el consum d'alcohol amb càncers de cavitat oral, faringe, laringe, esòfag i fetge.

- Preferir les carns blanques i el peix: consumir peix i carn blanca de 3-4 vegades a la setmana i reduir el consum de carns vermelles i altes en greix, com els embotits.

- Reduir el consum de fregits i aliments recremats.

- Finalment i tot i no ser un hàbit alimentari, recordar que el 71% de malalts de càncer de pulmó són fumadors i que entre el 50% i el 90% dels càncers de pell estan causats per radiacions ultravioleta. Deixem de fumar i protegim-nos correctament del sol!

Des de Q&diet, enviem molta força a tothom, perquè volem creure que junts, és possible!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada