La nit de San Joan sempre ha estat una nit màgica, una de les més curtes de l'any degut al solstici d'estiu (que és quan el Sol es troba en la seva màxima declinació, arribant al seu punt més alt i fent el dia més llarg de l'any). Se sap que l'origen d'aquesta festivitat és ancestral: hi ha diverses teories que diuen que des de temps ancestrals, ja es festejava que el Sol comença a perdre força. Tot i així, amb l'arribada de l'església catòlica es va cristianitzar relacionant aquesta festa amb el naixement de Sant Joan.
A la revetlla de Sant Joan mai hi falta la flama del Canigó, les fogueres, els petards, les danses i com en tota festivitat, les tradicions gastronòmiques:
Herba de Sant Joan: durant la"nit del foc" hi ha costum de collir herbes per fer remeis casolans o licors, donada la creença de que Sant Joan les beneeix durant tot l'any i que durant la festivitat és quan tenene més poder. El pericó, hipèric o herba de Sant Joan floreix durant aquesta època i és coneguda per les seves propietats ansiolítiques: s'utilitza per tractar les depressions lleus, l'ansietat i l'apatia.
Peres de Sant Joan: les peres o peretes de Sant Joan són unes peres petites que sempre arriben al seu moment òptim de consum per aquestes dates. Són dolces i de pell dura. També s'utilitzen com a ingredient per a elaborar diversos plats.
I finalment, no hi pot faltar l'emblemàtica coca de Sant Joan: tradicionalment la seva elaboració era domèstica, amb farina de blat i fruita confitada. Més endavant la preparació va a passar a les mans de forners i pastissers, que hi van afegir els pinyons i/o la crema. També es pot menjar per Sant Pere o Sant Jaume.
Així doncs, que aquesta nit màgica no us faltin els petards, les peres i la coca!!!!
Bona revetlla a tothom!!!
Molt interessant! :)
ResponElimina