Translate

dijous, 28 de novembre del 2013

Alimentación y SIDA

Alimentación y SIDA (ESP)
Alimentació i SIDA (CAT)

El próximo domingo es el dia Mundial de la Lucha contra el Sida. El Sida (Síndrome de Inmunodeficiencia Adquirida) es una enfermedad infecciosa causada por un virus llamado VIH, que provca que el sistema inmunológico sea incapaz de hacer frente a infecciones y otros procesos patológicos.

El mejor aliado, como siempre, es la prevención. Pero también es importante recalcar que por cada persona diagnosticada se evitan tres nuevos enfermos. Yo personalmente pienso que aunque aparentemente no tengas razones para estar preocupado, no está de más que un día te hagas la prueba. 

Aportando nuestro pequeño grano de arena, dedicamos el post de la semana  a la alimentación y el SIDA. 

¿Qué papel juega la alimentación?

En las fases inciales de la enfermedad será muy importante conseguir unos buenos hábitos alimenticios y tomar medidas para mejorar la seguridad alimentaria en el hogar para evitar contaminaciones. 

Por otro lado, el VIH daña el sistema inmunológico y esto provoca que haya más infecciones en el organismo, que a menudo cursan con diarrea, pérdida del apetito y pérdida de la capacidad del organismo para asimilar los alimentos. Como consecuencia, muchas veces los enfermos adelgazan y acaban desnutriéndose.

Se deberá seguir una alimentación variada y equilibrada, con fruta y verdura cruda y cocida que nos aporte minerales y vitaminas. Habrá que asegurar el consumo de alimentos proteicos. Preferir el pescado ante la carne, tomar 1-2 huevos a la semana y mezclar lentejas con arroz para tener proteínas de alto valor biológico. También será importante beber agua de forma regular y abundante. Se recomienda beber 8 vasos de agua embotellada al día y aumentar la ingesta si hay diarrea y/o fiebre. 

Complementos dietéticos recomendados:

- Levadura de cerveza: para ayudar a mantener el peso, se tomará junto con las comidas. Además nos aportará vitaminas del grupo B, que nos dan energía y nos ayudan a fortalecer el sistema inmunológico.

- Probióticos: las diarreas producen degradación de la flora intestinal. Se recomiendan complementos alimenticios con bacterias probióticas que ayuden a repoblar la flora intestinal.

- Beta-Carotenos: la desnutrición y la diarrea degradan las mucosas. Los beta-carotenos (pigmentos vegetales que también se conocen como provitamina A) nos ayudarán a lubricarlas.

- Zinc, Cobre y Selenio: estos 3 oligoelementos son de vital importancia para el sistema inmunológico.

- Equinacea, 4 setas de la longevidad  (cordyceps, maitake, shiitake y reishi) o uña de gato: son complementos que activan el sistema inmunológico.

- Tomillo, própolis, pólen o ajo: por sus propiedades antimicrobianas y antibacterianas.

Más información: Manual de la FAO. Aprender a vivir con el Sida.

Alimentació i SIDA (CAT)

El proper diumenge és el dia mundial de la lluita contra la Sida. La Sida (Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida) és una malaltia infecciosa causada per un virus anomenat VIH, que provoca que el sistema immunològic sigui incapaç de fer front a infeccions i altres processos patològics.

El millor aliat, com sempre, és la prevenció. Però també és important recalcar que per cada persona diagnosticada s'eviten tres nous malalts. Jo personalment penso que encara que aparentment no tinguis raons per estar preocupat, no està de més que un dia et facis la prova.


Aportant el nostre petit gra de sorra, dediquem el post de la setmana  a l'alimentació i la SIDA.

Quin paper hi juga l'alimentació? 

En les fases inicials de la malaltia serà molt important aconseguir uns bons hàbits alimentaris i prendre mesures per millorar la seguretat alimentària a la llar per evitar contaminacions.

D'altra banda, el VIH danya el sistema immunològic i això provoca que hi hagi més infeccions a l'organisme, que sovint cursen amb diarrea, pèrdua de la gana i disminució de la capacitat de l'organisme per assimilar els aliments. Com a conseqüència, moltes vegades els malalts s'aprimen i s'acaben desnutrint.

Caldrà seguir una alimentació variada i equilibrada, amb fruita i verdura crua i cuita que ens aporti minerals i vitamines. S'haurà d'assegurar el consum d'aliments proteics. Preferir el peix abans que la carn, prendre 1-2 ous a la setmana i barrejar llenties amb arròs per tenir proteïnes d'alt valor biològic. També serà important beure aigua de forma regular i abundant. Es recomana beure 8 gots d'aigua embotellada al dia i augmentar la ingesta si hi ha diarrea i/o febre.

Complements dietètics recomanats:

- Llevat de cervesa: per ajudar a mantenir el pes, es prendrà juntament amb els àpats. A més ens aportarà vitamines del grup B, que ens donen energia i ens ajuden a enfortir el sistema immunològic.

- Probiòtics: les diarrees produeixen degradació de la flora intestinal. Es recomanen complements  amb bacteris probiòtics que ajudin a repoblar la flora intestinal.

- Betacarotens: la desnutrició i la diarrea degraden les mucoses. Els betacarotens (pigments vegetals que també es coneixen com provitamina A) ens ajudaran a hidratar-les.

- Zinc, Coure i Seleni: aquests 3 oligoelements són de vital importància per al sistema immunològic.

- Equinàcia, 4 bolets de la longevitat (cordyceps, maitake, shiitake i reishi) o ungla de gat: són complements que activen el sistema immunològic.

- Farigola, pròpolis, pol·len o all: per les seves propietats antimicrobianes i antibacterianes.

Més informació: Manual de la FAO. Aprender a vivir con el Sida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada