Translate

divendres, 14 de desembre del 2012

Com donem la benvinguda al nou any?




Ja falta poc per a que arribi el Nadal, una època de l'any en que sembla que la majoria de la gent és capaç de recuperar la il·lusió i ser, per uns moments, com si tots fóssim nens petits. 

           Els 12 "raïms de la sort". Foto i més curiositats, aquí.
Les festes sempre estan relacionades amb l'alimentació, ja que de costum, tot el que celebrem ho fem al voltant d'una taula, fins i tot a l'hora d'acomiadar l'any. 

Falten poc més de 15 dies per entrar al 2013 i avui volem parlar de les costums que tenim durant la nit de cap d'any, a veure quina us sembla la més curiosa!


Països com Espanya i Andorra, habitualment celebrem l'entrada del nou any amb els dotze raïms. Sembla a ser que aquesta tradició va començar a principis del s.XX per menjar l'excedent que sobrava d'una collita de vi. Aquesta costum sembla a ser que actualment també s'ha importat a Mèxic. De Mèxic també sembla a ser la tradició d'omplir una maleta de roba i donar un tomb al voltant de casa per pdoer viatjar molt durant l'any següent. A més a més, per aquí tots ens solem posar la roba interior de color vermell. A altres països com Perú, la roba interior és de color groc i es posa al revés. A Veneçuela la roba interior es posa vermella menys els anys de traspàs, que també es fa servir groga. Curiós oi?

Les llenties no falten mai a la taula dels Italians i de certs països llatinoamericans. La tradició diu que les llenties porten abundància, especialment a nivell econòmic. A més a més, a ciutats com Roma o Nàpols acostumen a tirar trastos vells per la finestra per començar el nou any amb bon peu. Una costum semblant és la que fan a Polònia, que intenten pagar deutes pendents abans d'acabar l'any i fer neteja a casa per començar l'any amb coses que no ens serveixen.

A Argentina mengen matambre i asado de tira entre altres i comencen l'any amb coets, petards i focs artificials. A Brasil el més típic és anar a la platja de Copacabana. La majoria de la gent es vesteix de blanc per atraure coses bones i hi ha un gran espectacle de focs artificials. A Australia, Japó i Sud-àfrica també comença l'any amb un gran espectacle pirotècnic.

A Holanda mengen oliebollen (mandonguilles) i appelflappen (poma fregida). I al Regne Unit miren les campanades a la plaça del Big Ben. A Escòcia es fa el "first-footing" que consisteix en regalar quelcom simbòlic a l'amfitrió  per desitjar-li sort, com ara un tros de carbó, una ampolla de licor o un pastís.

El que està clar, es que tots, quan entra el nou any, ens animem amb nous propòsits, intentem passar pàgina de tot allò que no ens ha sortit bé, ens quedem amb totes les coses bones i esperem que el nou any vingui carregat d'il·lusió i que es compleixin molts desitjos.

Des de Q&diet, desitgem que molts dels vostres desitjos es facin realitat aquest 2013 i que tanqueu l'etapa de 2012 agraïnt tot allò bo que us hagi passat. I us desitgem el més important. Salut per a tothom!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada