Translate

dijous, 14 de juliol del 2022

10 Ingredients que no hauríen d'estar als teus cosmètics habituals

La cosmètica i els productes químics


Els cosmètics moltes vegades necessiten algun tipus d'ingredient químic que ajudi a fer que el producte sigui més estable, es conservi més temps o per exemple, no s'oxidi.

No obstant això ja fa anys que sabem que hi ha ingredients que tenen efectes nocius pel medi ambient i per la salut, ja que són contaminants, irritants, al·lèrgens,  actuen com a disruptors endocrins (substàncies que alteren el sistema hormonal) o fins i tot, cancerígens.

Molts productes cosmètics els utilitzem a diari i és per això que ens hauríem d'acostumar a llegir el llistat d'ingredients i valorar si aquell producte ens convé o no. Cal recordar que al llistat d'ingredients sempre ens apareixeran de més quantitat a menys i d'aquesta manera també podrem saber quina importància té cada ingredient dins de cada producte.

10 ingredients que no hauríen d'estar als teus cosmètics habituals

El món dels cosmètics evoluciona a diari. Cada dia apareixen nous ingredients i surten estudis que ens alerten d'un ingredient o un altre així que la llista evoluciona i canvia ràpidament. Hem fet un llistat de  10 ingredients però no són els únics, n'hi ha molts més. Però si al menys intentem eliminar aquests 10 ja farem un gran pas. Com sempre, sense excuses i sense obsessions. Ens hem de cuidar i podem fer-ho però no podem oblidar que tenir el control al 100% de tot és gairebé impossible i molt angoixant (el que s'anomena quimiofobia).

Parabens: propylparaben, methylparaben, butylparaben, ethylparaben... Ja fa uns quants anys que sentim a parlar dels parabens i que en alguns productes cosmètics s'especifica "sense parabens" com a reclam positiu. Els parabens es fan servir per conservar el producte i per les seves propietats antibacterianes però també s'han identificat com a disruptors endocrins o possible producte cancerígen. 

Dietanolamina: DEA, TEA, MEA... Aquest tipus d'ingredient se sol fer servir per a que el producte sigui més cremós o faci més espuma. A més de ser irritants, barrejats amb altres productes químics com els nitrits fan que apareguin les nitrosamines, que són cancerígenes.

Ftalats: DEHP, DEP, DBP... Molt utilitzats per fabricar plàstics i també com a ingredent en perfums i pintaungles. Relacionats com a disruptors endocrins i possibles mutacions genètiques.

Alumini: aluminium chloride, aluminium chlorhidrate, aluminium florde, aluminium chlorohydrate... Les sals d'alumini estan molt presents als desodorants (sobretot els antitranspirants) perque fan que es tanquin els porus de la pell i no hi hagi tanta suor. D'aquesta manera potser no suarem tant però farem que la pell no transpiri correctament i s'absorbeixi aquest químic que ha estat relacionat com a disruptor endocrí i amb el càncer de mama. 

Triclosan: El triclosan actua com a conservant i antibacterià. Durant els últims anys s'ha restringit bastant el seu ús però encara el podem trobar a desodorants, pastes de dents, col·lutoris o sabons. Aquest producte químic també s'ha relacionat com a disruptor endocrí i pot estar contribuïnt a la resistència als antibiòtics.

Filtres solars com octocrylene, òxid i diòxid de titani... lt utilitzats als protectors solars com a filtre solar donat que fa que el producte sigui més estable a la pell durant l'exposició solar i que la crema sigui resistent a l'aigua. No obstant això també està a dins de la llista de potencial disruptor endocrí i al·lèrgen.

Silicones: methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, dimeticone, ciclometicone... Les podem trobar al maquillatge i cremes hidratats ja que fan que la pell tingui una sensació més llisa donat que tapen els porus i no deixen que transpiri correctament. També podem trobar silicones als xampús i acondicionadors donant aspecte suau però a la llarga empitjoren la superficie capil·lar i el cuir cabellut. La majoria d'ells són al·lèrgens i irritants.

Antioxidants sintètics: BHA, BHT... El BHA o butilhodroxianisol i el BHT o butilhidroxitoluè són antioxidants artificials que s'han relacionat també com a disruptors endocrins especialment a la glandula tiroides i també possibles problemes de fertilitat i al·lèrgies.

Parafines: paraffinum liquidum, mineral oil, petrolatum, vaselina liquida, glicol propoleno... Les parafines són olis minerals derivats de la indústria petroquímica (refinament del petroli). Estan associades a al·lèrgies i són potencialment carcinògens degut a que poden tenir residus com els hidrocarburs (HAP). També provoquen al·lèrgies i s'acumulen especialment als ganglis linfàtics i el fetge.  Aquest tipus d'ingredients s'afegeixen pel mateix motiu que les silicones, aconseguir sedositat i falsa hidratació.

Colorants de cabell i celles: 2-amino-4-hydroxyethylaminoanisole sulfate, C.I 76060 (p-phenylenediamine)... Són ingredients per tenyir el cabell, les celles o mascares de pestanyes que irriten i poden causar al·lèrgies. Poden reaccionar amb altres substàncies i crear nitrosamines, que són cancerígenes.

Utilitzar productes amb ingredients naturals i certificats bio

Utilitzar productes amb ingredients naturals i si pot ser, que estiguin certificats, et permetrà tenir una petita tranquilitat de que els ingredients que trobis al llistat INC no seran tant nocius com aquests. Això no vol dir que puguis deixar de fer una ullada als ingredients!

A què esperes per pasar-te a la cosmètica natural??

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada